ESA - SLIKA NEDJELJE

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

ESA - SLIKA NEDJELJE Empty ESA - SLIKA NEDJELJE

Postaj by Admin on pet sij 23, 2015 6:05 pm

ESA - SLIKA NEDJELJE Title10

Europska svemirska agencija (ESA) osnovana je 20. ožujka 1964. godine. Prvi satelit je lansiran 1975. godine. To je bio satelit Cos-B, a nosio je modul za mjerenje gama zračenja visokih energija iz svemira. Najmanja raketa u današnjoj floti je Vega koja može ponijeti do 1,5 tona u 700 km visoku orbitu. Najveća raketa u floti je Ariane 5 nosivosti 6-10 tona, kojih može ponijeti u geosinkronu orbitu. Sjedište ESA-e je u Parizu.

Tijekom devedesetih godina 20. stoljeća ESA se je nametnula kao lider na tržištu komercijalnih svemirskih letova, dok zadnjih godina preuzima bitnu ulogu i u istraživanju Svemira. Europska svemirska agencija se ne nalazi unutar struktura EU-a, premda obje organizacije imaju zajedničke ciljeve. Također neke zemlje nečlanice EU su članice ESA-e.

Kompletna reorganizacija Europske svemirske politike bila je nužna da bi Europa dostigla SSSR i SAD, kao svjetske svemirske velesile, pa su se nakon kontinuiranih neuspjeha "Europa 2" rakete i brojnih organizacijskih problema, sve strane dogovorile da će stvoriti novu jedinstvenu organizaciju. Tako je napokon 20. ožujka 1964. stvorena Europska svemirska agencija ili ESA (engl. European Space Agency), što je službeno potvrđeno ratifikacijom u parlamentima različitih zemalja članica do 1980.

Neovisan pristup svemiru ključan je element Europske svemirske politike, koja je ponajviše predvođena pozicijom Francuske, jer je ona od samih početaka obilato investirala u svemirski sektor. Za razvoj svojih lansirnih vozila, ESA je od Francuske svemirske agencije (CNES) preuzela "Ariane" program, pokrenut još 1972., kao i njen svemirski lansirni centar GSC (Guiana Space Center), kraj grada Kourou, u Francuskoj Gvajani, čiji je razvoj Francuska započela još 1964., nakon što je Alžir postao neovisan.
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 1585
Join date : 03.10.2014

Korisnički profil http://apod-hrvatska.forumotion.net

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]


Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.